Пътната карта на газопровода Турски поток така и не се откри

...
Пътната карта на газопровода Турски поток така и не се откри
Коментари Харесай

Турски поток: как България се превърна в руски инструмент

Пътната карта на газопровода " Турски поток "  така и не се откри в България. Руската компания " Газпром "  отказва да даде своя образец, само че от хакната поща на съветски политик изтече друга " карта "  - на подмолни сделки, обвеяни със подозрения за тежка корупция за плана. 

Неправителствената организация " Антикорупционен фонд "   от електронната поща на съветския политик Александър Бабаков, обвързвана със строителството на тръбата. Горещите следи за " Турски поток "  неслучайно изскачат от неговата поща - Бабаков е известен като специфичен делегат на президента Путин и е с наложени наказания от Европейски Съюз, Съединени американски щати и Канада. През 2014 година в обширна публикация " Ню Йорк Таймс "  разказа по какъв начин Бабаков опитал да подкупи български заместник-министър от длъжностен кабинет по отношение на " Южен поток ". Посочен е и като основно настоящо лице при обезпечаване на заем от 9 милиона евро за френската крайнодясна партия на Марин Льо Пен.

България - инструмент в непознати ръце?

Какво излиза? Че реализацията на " Турски поток ", прекръстен на " Балкански поток "  от ГЕРБ, е съгласувана сред Кремъл и бъдещия реализатор на газопровода - саудитския консорциум " Аркад ". България е инструмент за осъществяване на тази сделка, въпреки и в малко по-различен вид от схемите в мемото, изпратено на Бабаков след срещата в Истанбул на 1 юли 2019 година АКФ отбелязва, че " изключително скандално е разискването на неразрешени от закона схеми като наемане на претендент за реализатор като подизпълнител на част от плана, напълно неразрешено от българския Закон за публичните поръчки (всички подизпълнители би трябвало да се афишират предварително) ".

Срещата в Истанбул се е състояла, откакто през април 2019 година " Аркад "  е разгласен от " Булгартрансгаз "  за победител в публичната поръчка за строителство на тръбата, а през септември същата година е подписан договорът. Няколко месеца по-късно обаче записаната в Сърбия съветска компания IDC е оповестена за подизпълнител. Изглежда, че от съветска страна " са постигнали общо схващане с " Аркад "  по някои въпроси ", както излиза наяве от мемото на съветския политик. На пръв взор не е проблем компании да се срещат и разискват схеми за плана, стига обаче да не нарушават законите и българските национални ползи. 

Ролята на Цветелина Бориславова и БАКБ

Скандално е и разискването на банка, обслужваща плана. Оказва се, че кандидат-изпълнителите на плана " Турски поток "  тайно се договаряли и в офиса на банката на Цветелина Бориславова - Българо-американската кредитна банка (БАКБ), излиза наяве още от. Банкерката е известна и като дългогодишна другарка на Бойко Борисов.

От мейл на Бориславова, изпратен до консултант на Бабаков, се схваща, че в офис на банката са преговаряли първите двама класирани участници в публичната поръчка. По времето, когато е изпратен мейлът - 19 юли 2019 година, към момента не е оповестено кой ще строи газовото трасе. Бориславова обаче написа: " Няма прогрес в договарянията, които се организираха в офисите на нашата банка в София сред " Аркад " и ТМК ". Това са спечелилият и класираният след него втори участник в публичната поръчка. Официално те са оповестени на 3 април 2019 година Медийни изявления с по-ранна дата сочеха " Аркад "  като предупреден победител. 

Банкерката посочва втория участник като " ТМК ", както е и в мейла на Бабаков, макар неговото цялостно название да е " Консорциум - Газово развиване и уголемение в България ". Участници в него са Консорцио Варна 1, който е основан от " Бонатти С.П.А " и " Макс Щрайхер С.П.А ", и " Комплишънс дивелъпмънт С.А.Р.Л. " - клон България.  " В хакнатите мейли обаче обжалващият консорциум се реферира с името на очевидно главния си прикрит участник - съветската ТМК ", показва Антикорупционният фонд.

Но от имейла на Бориславова излиза още един проблем, който би следвало да сътвори работа на прокуратурата. Процедурата за избор на банка, която да обслужва плана, е година по-късно от датата на електронното известие. От него обаче се схваща, че БАКБ е капиталовата банка, определена от договарящите се страни за осъществяването на плана. Кои са тези " договарящи се страни ", откакто БАКБ може да е само обслужваща банка на възложителя - държавната " Булгартрансгаз "?

ГЕРБ се завръщат в енергетиката

Тръбата на " Турски поток ", заобикаляща Украйна, беше контрактувана и осъществена напълно в мандатите на ГЕРБ с министър председател Бойко Борисов. Стойността ѝ надвишава 2.6 милиарда лв. и е финансирана от " Булгартрансгаз "  чрез заеми от десетина банки, като най-големите са обезпечени от " Уникредит "  и държавната Българска банка за развиване. Уверенията са, че планът ще се изплати за 10 години. За " Турски поток ", показан като " уголемение на газопреносната мрежа ", министър председателят и водач на ГЕРБ Борисов си обезпечи решение на Народното събрание, а газовото трасе бе издигнато за по-малко от година и половина с съветски тръби и съветски експерти. 

Доставките на съветски газ постоянно са били подчинени на геополитическите ползи на Кремъл. Предшественикът на " Турски поток "  - " Южен поток ", беше преустановен в края на 2014 година През април същата година, 13 дни откакто Русия анексира Крим, Българска социалистическа партия внесе законопроект, допускащ тръбата да бъде изключена от разпоредбите на Европейски Съюз. Не се случи, след като Брюксел не даде зелена светлина. По-късно бе срутена и Корпоративна комерсиална банка, акционер в която беше ВТБ, известна като " банката на Путин ". А " Турски " / " Балкански поток "  тръгна 14 месеца, преди режимът на Путин да стартира войната в Украйна. 

През юни 2023 година Софийска апелативна прокуратура възобнови следствието за престъпления от длъжностни лица във връзка със градежа на газопровода " Турски поток ", като анулира отвод на Софийска градска прокуратура за образуването на досъдебно произвеждане. Причина са конкретни нарушавания на Закона за публичните поръчки, открити от Агенцията за държавна финансова ревизия. Дали ще излезе кадърен обвинителен акт от следствието не е несъмнено, изключително поради обичайна безполезност на държавното обвиняване във връзка с прегрешения по високите етажи на властта.

ГЕРБ се завръща в енергетиката. Наскоро кадър на партията - Валентин Николов, началник на БЕХ по времето, когато се изграждаше " Турски поток ", оглави АЕЦ " Козлодуй ". А преди дни държавното управление Денков-Габриел върна като изпълнителен шеф на " Булгартрансгаз "  Владимир Малинов, оглавявал компанията по време на строителството на " Турски поток ". Той може да е наясно с мемото от срещата в Истанбул. 

***

Този коментар показва персоналното мнение на създателя и може да не съответствува с позициите на Българската редакция и на Дъждовни води като цяло.

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР